Veilig daten

Online dating is erg leuk en spannend maar het moet ook leuk blijven. Je kan bepaalde maatregelen nemen zodat je op je gemak kan afspreken. Wij hebben hieronder wat punten op een rijtje gezet om zo veilig mogelijk te kunnen daten.

Stel iemand op de hoogte

Als je een afspraakje met iemand hebt, vertel dit dan altijd aan een bekende. Vertel hem/haar waar je afspreekt, met wie je afspreekt en hoelaat je ongeveer verwacht thuis te zijn. Het is ook handig om de gegevens van de persoon met wie je uit gaat te geven.

Blijf beleefd

Wat vaak voorkomt in de wereld van digitaal daten is dat daters niet beleefd blijven en zich gaan opdringen. Doe dit niet, hier maak je geen vrienden mee. Wees altijd beleefd en respectvol. Hier kom je verst mee.

Neem een gsm mee

Zorg er altijd voor dat je een opgeladen telefoon met beltegoed hebt. Dit in het geval van nood.

Ontmoetingsplek

Spreek altijd op een openbare plek af waar veel mensen zijn.

Gegevens

Geef nooit zomaar je telefoonnummer, naam of adres. Geef zo nodig altijd je mobiele nummer. Denk eraan dat als je naam en woonplaats bekend zijn, er vele manieren zijn om achter je adres te komen.

Houd je profiel uptodate

Schrijf niet eenmalig teksten voor je persoonlijke profiel. Blijf de informatie veranderen of voeg extra informatie toe. Zo wordt het interessanter voor de andere. Sommige dating sites zorgen zelfs dat je profiel meer opvalt als de informatie regelmatig bijgewerkt wordt.

Blijf alert

Denk helder na, hoe leuk het aanbod ook klinkt. Dit is namelijk vaak te mooi om waar te zijn.
Vaak zijn de mensen achter die berichten zogeheten "Fakers". Deze fakers doen zich anders voor dan ze in werkelijkheid zijn. Herken fakers en blijf alert! Een lijst van oplichters kan je vinden op fakerslijst.nl.

Handige check

Laat een kennis van jou je bellen op een bepaald tijdstip om te checken of alles in orde is. Als de date niks is en niks gaat worden heb je altijd nog een "goede reden" om weg te komen.